Zonnebloempitten

Zonnebloempit

bron: MMV 2018

Zonnebloempitten zijn de gedroogde zaden van de zonnebloem. Zonnebloempitten hebben een grijs of zwarte schil met witte of lichtgrijze strepen, het zaadje wat hierin zit heeft vaak een grijs groenige kleur en zijn rijk aan allerlei vetten en vetzuren. Zonnebloempitten hebben een milde, nootachtige smaak en een stevige maar zachte textuur. 

Zonnebloempitten bevatten hoge concentraties vitamine E, magnesium en selenium. 
Vitamine E is een van de belangrijkste vetoplosbare antioxidanten voor het menselijk lichaam. Vitamine E neutraliseert vrije radicalen waardoor vethoudende structuren en moleculen zoals celmembramen, hersencellen en cholestrol onbeschadigd blijven.  Door deze componenten te beschermen heeft vitamine E een ontstekingsremmende werking die resulteert in het verminderen van symptomen van astma en arthritis. Vitamine E speelt hierdoor ook een belangrijke rol in de preventie van hart-, en vaatziekten.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat vitamine E de kans op darmkanker verkleint, de frequentie en hevigheid van opvliegers vermindert en het helpt bij het reduceren van complicaties bij diabetes.

Zonnebloempitten zijn een goede bron van magnesium. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat magnesium de ernst van astma vermindert, de bloeddruk verlaagt, migraine voorkomt en het risico op hartaanvallen en beroertes verkleint.
Magnesium is ook noodzakelijk voor gezonde botten en ons energieniveau. Tweederde van het magnesium wat ons lichaam bevat, is te vinden in onze botten zelf of op de oppervlakte van onze botten waar het opgeslagen ligt totdat het bot magnesium nodig heeft.
Magnesium werkt als een natuurlijke calciumblocker in ons lichaam. Hierdoor krijgt calcium niet de kans om de zenuwen onnodig te activeren. Door te voorkomen dat calcium zomaar de zenuwcellen binnendringt zorgt magnesium ervoor dat de zenuwen, bloedvaten en spieren ontspannen. Wanneer het dieet te weinig magnesium bevat zal men merken dat calcium zijn gang kan gaan in het lichaam en dat er een hoge bloeddruk, spierkrampen en migraine kan ontstaan.

Het spoormineraal selenium wat in zonnebloempitten te vinden is, is fundamenteel voor een goede gezondheid. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken en studies op dieren laten zien dat er een sterke correlatie is tussen selenium inname en het ontwikkelen van kanker. Selenium blijkt namelijk de reparatie van beschadigd DNA en beschadigde cellen te stimuleren, het voorkomt de deling van kankercellen en het stimuleert apoptose.

Zonnebloempitten bevatten zo'n 270 tot 289 mg fytosterolen per 100 gram zonnebloempitten. Fytosterolen zijn stoffen die in planten worden gevonden en die een vergelijkbare chemische structuur hebben als cholestrol. Wanneer deze fytosterolen aan het dieet worden toegevoegd zorgen zij ervoor dat het cholesterolniveau zakt, de immuunrespons wordt versterkt en de kans op bepaalde kankersoorten wordt verkleind.
Omdat de effecten van fytosterolen zo uniek zijn worden ze onttrokken uit natuurlijke producten en toegevoegd aan gefabriceerde producten zoals margarine om deze zo een 'cholestrolverlagende' werking te geven.
Natuurlijk is het veel beter om te kiezen voor een natuurlijke bron van deze fytosterolen waar niet alleen fytosterolen in worden gevonden maar ook vezels, mineralen en vitamines.

 

Latijnse naam: 
Helianthus annuus

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 1,80 mg
Vitamine B2 0,18 mg
Vitamine B6 1 mg
Natrium 50 mg
Kalium 500 mg
Calcium 90 mg
Fosfor 640 mg
Ijzer 5,5 mg
Magnesium 390 mg
Koper 2,30 mg
Zink 4,20 mg

Bevat ook vitamine E, selenium en fytosterolen.

Literatuur:

  • Phillips KM, Ruggio DM, Ashraf-Khorassani M. Phytosterol composition of nuts and seeds commonly consumed in the United States. J Agric Food Chem. 2005 Nov 30;53(24):9436-45. 2005. PMID:16302759.
  • Vogt, T. M. Ziegler, R. G. Graubard, B. I et al. Serum selenium and risk of prostate cancer in U.S. blacks and whites. Int J Cancer. 2003 Feb 20; 103(5):664-70. 2003.

BioBite Nederland BV

KVK 61075957

IBAN NL90TRIO0197923232

BTW NL854194733B01

Vegan BIO Certificaat  

Contact Susanne de Raaij E biobite@biobite.nl M 06 519 92 994