Peren

Peer

bron: MMV 2018

Het vruchtvlees van de peer is vaak het eerste hapje dat baby's voorgeschoteld krijgen. Het is niet alleen heerlijk zoet maar zit ook boordevol vitamines en mineralen.

Toch is niet alleen het vruchtvlees goed voor de gezondheid. Uit recent onderzoek blijk juist dat de schil van de peer boordevol fytonutriënten zit.

Indrukwekkend
Peren bevatten talloze fytonutriënten die goed zijn voor de gezondheid. Vooral de hoeveelheid van het flavonoïde epicatechine in peren is indrukwekkend. Uit onderzoek van prof. Norman Hollenberg van Harvard Medical School verkleint de stof epicatechine de kans op de vier grootste gezondheidsproblemen (beroerte, hartinfact, diabetes en kanker) met tien procent. Een peer per dag zorgt voor de helft van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid flavonoïden (14 milligram per dag).

Antioxidant
Andere fytonutriënten in de peer zijn betacaroteen, luteïne, zeaxanthine, quercetine, kaempferol en verschillende zuren.
Al deze fytonutriënten laten in onderzoek zien dat ze werkzaam zijn als antioxidant en hebben een ontstekingsremmende werking. Vandaar dat peren geassocieerd worden met het verkleinen van de kans op chronische ziekten die ontstaan door chronische ontstekingen en overmatige oxidatieve stress. Ziekten die hieruit voort kunnen komen, zijn hartziekten en diabetes type II.

Schil
Uit onderzoek blijkt dat in de schil van de peer drie tot vier keer zoveel fenolhoudende fytonutriënten te vinden zijn als in het vruchtvlees. Het gaat hierbij om antioxidanten, ontstekingsremmende flavonoïden en potentiële antikanker fytonutriënten zoals kaneelzuur.
Ook blijkt uit onderzoek dat men beter troebele dan heldere perensap  kan drinken. Wanneer de pulp uit perensap wordt verwijderd, verliest het sap tot 40 procent van zijn fenolhoudende fytonutriënten en verminderd de werking als antioxidant aanzienlijk. 
Kies altijd voor biologische peren zodat de schil en het vruchtvlees niet (letterlijk) verziekt zijn door pesticiden.

Galzuren
De vezels die de peer rijk is, hebben de unieke eigenschap om zich niet alleen in zijn geheel te binden aan galzuren maar ook aan secundaire galzuren. Wanneer deze secundaire galzuren zich in grote hoeveelheden in de darm bevinden, kunnen die het risico op darmkanker (en eventuele andere darmproblemen) vergroten.

Doordat de vezels van de peer zich aan deze secundaire galzuren binden, verlaagt de concentratie van deze galzuren in de darmen en verminderd de kans op darmkanker. Ook het risico op maagkanker wordt verkleind. Dit komt niet door de vezels in de peer maar door het fytonutriënt kaneelzuur.

MMV advies
De peer past prima in het Moermandieet. In geperste vorm in combinatie met rode biet, wortelen en appel is het een echte aanrader. Bij de bestrijding van tumoren is deze sap zeer belangrijk. 
Eet niet overdadig veel peren per dag aangezien de peer vrij zoet is en dus veel suikers bevat. Die stimuleren eventuele kankercellen om te groeien. Overleg met een Moermanarts over de hoeveelheden peer in uw dieet.

Latijnse naam: 
Pyrus

Wanneer te verkrijgen: 
augustus-oktober

Vitamines en mineralen:

  Per 100 g vers
Vitamine B1 0,01mg
Vitamine B2 0,02 mg
Vitamine B6 0,01 mg
Vitamine B11 1 mcg
Vitamine C 3 mg
Kalium 65 mg

Bevat ook calcium, fosfor, ijzer, magnesium, koper en zink.

Literatuur:

  • Hernandez-Ramirez RU, Galvan-Portillo MV, Ward MH et al. Dietary intake of polyphenols, nitrate and nitrite and gastric cancer risk in Mexico City. Int J Cancer. 2009 Sep 15;125(6):1424-30.
  • anrioven D and Eksi A. Phenolic compounds in pear juice from different cultivars. Food Chemistry, Volume 93, Issue 1, November 2005, Pages 89-93.

BioBite Nederland BV

KVK 61075957

IBAN NL90TRIO0197923232

BTW NL854194733B01

Vegan BIO Certificaat  

Contact Susanne de Raaij E biobite@biobite.nl M 06 519 92 994