Noten in Biobite amandel & hazelnoten

Noten:

 

Noten blijken nog gezonder te zijn dan gedacht. Mensen die 20 gram noten per dag eten hebben 15 procent minder kans op kanker en maar liefst 30 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan mensen die geen noten eten.

Wie noten eet, verlaagt ook de kans op vroegtijdig overlijden. Dit blijkt allemaal uit een studie van het wetenschappelijke tijdschrift BMC Medicine. Hiervoor werden 29 onderzoeken met daarin informatie van 800.000 mensen geanalyseerd. Natuurlijk is het wél afhankelijk wélke noten je eet en hoeveel je ervan eet.

 

BITTERE AMANDEL

Latijnse naam: Prunus Amygdalu var. amara

Per 100 gram

Vitamine B1 0,22 mg

Vitamine B2 0,60 mg

Vitamine E 27,5 mg

Calcium 250 mg

Fosfor 450 mg

Kalium 850 mg

Magnesium 150 mg

Bevat ook potassium, mangaan, koper, selenium.

Voor bepaalde vormen van kanker is amygdaline de laatste tijd aangemerkt als een succesvol antikanker medicijn en een veelbelovende bron voor kankerpreventie. Amygdaline komt voor in de zaden (pitten) van de Prunus-familie. De grootste hoeveelheid van dit bestanddeel is te vinden in bittere amandelen en abrikozenpitten . Als laetrile werd de stof eerst verguisd maar ze lijkt nu bezig aan een veelbelovende comeback.

De amandel is het zaad van de amandelboom en wordt in augustus geoogst. De buitenkant van de 'pit' van deze (amandel) steenvrucht wordt gekraakt en het vlies wordt verwijderd door de pit kort te blancheren waarna de amandel, zoals wij deze in de winkel kopen, wordt overgehouden.Oorspronkelijk komt de amandel uit Azië maar tegenwoordig wordt de meerderheid van de amandelen in Californië geteeld, ook Spanje heeft een grote productie van zoete amandelen.

De bittere amandel is net zoals zijn broertje de zoete amandel een noot die vol zit met onverzadigde vetzuren en vitamine E. Daarnaast bevat de bittere amandel een concentratie van laetrile (amygdaline in niet giftige vorm) wat volgens vele nadelige gevolgen kan hebben op de gezondheid. Toch kan voor sommigen de bittere amandel, en vooral de stof laetrile, juist voordelig werken voor de gezondheid. Bespreek dit daarom altijd met uw behandelend arts.

Amygdaline wordt in het lichaam omgezet door bacteriën van het maagdarmkanaal. Dit gebeurt vóórdat ze door de darmwand in het bloed opgenomen worden. Het zijn deze gevormde stoffen die een farmacologische werking vertonen. Behalve amygdaline bevatten abrikozen, amandelen en andere zaden van steenvruchten ook enzymen. Deze enzymen komen vrij door het vermalen van vochtige pitten. De enzymen kunnen op deze manier amygdaline splitsen. Dit vermalen in een vochtige omgeving (bijvoorbeeld door de pitten te vermalen in de mond) is erg belangrijk om de eenvoudige reden dat bepaalde menselijke darmbacteriën glycosidase activiteit bezitten.

Wanneer er inname plaatsvindt van de hele pit hebben de enzymen niet de mogelijkheid om het amygdaline te splitsen. De pitten dus niet in zijn geheel inslikken.

Aangetoond is dat behandeling met amygdaline de zelfmoord van afwijkende cellen, de zogeheten apoptose, op verschillende manieren kan stimuleren. In een studie wordt een amygdalinextract van abrikozenpitten onderzocht op het veroorzaken van apoptose van prostaatkankercellen. Aangetoond wordt dat de behandeling met amygdaline de apoptose stimuleert van de kankercellen. Dit wordt veroorzaakt doordat de groep eiwitten die de apoptose aanmoedigt, toeneemt en de groep eiwitten die apoptose tegengaat afneemt.

In een studie met dikke darmkankercellen wordt gesuggereerd dat amygdaline een antikankereffect heeft doordat het de aanmaak beïnvloedt van eiwitten die een functie hebben bij de deling van deze kankercellen.

Hiernaast zijn amandelen een bron van onverzadigde vetzuren die zorgen voor een lager LDL-cholestrol en vermindert hierdoor het risico op hart- en vaatziekten. Verschillende studies wijzen uit dat door het aanpassen van het dieet en de toevoeging van amandelen hieraan binnen twee weken het cholesterol niveau verlaagd kan worden.

Deze processen worden niet alleen in gang gezet door de onverzadigde verzuren die de amandel bevat maar ook de hoge concentratie vitamine E die in de amandel te vinden is. Vitamine E zorgt voor een vertraging van het verouderingsproces door het neutraliseren van vrije radicalen. Daarnaast zorgt vitamine E voor een goede zuurstofwisseling van de huid en houdt de huidcellen in een prima staat. Door amandelen met vel te eten verdubbel je het effect van het vitamine E, dit komt door de verschillende flavonoiden in het vel.

Amandelen zitten tevens boordevol magnesium. Wanneer er genoeg magnesium in het lichaam te vinden is zal het ervoor zorgen dat bloedvaten, slagaders en spierweefsel zich ontspannen. Dit resulteert in een betere doorbloeding en meer zuurstof en voedingsstoffen die het lichaam kunnen bereiken. Ook voorkomt magnesium de vorming van galstenen.

Naast het preventief eten van amandelen tegen allerlei lichamelijke klachten zijn amandelen ook een aanrader voor diabetici. Wanneer een diabeet amandelen eet bij een voedingsmiddel met een hoog glycemische waarde zorgt de amandel ervoor dat deze waarde daalt en de bloedsuikerspiegel niet te sterkt stijgt. Hoe meer amandelen er bij de maaltijd worden gegeten hoe lager de glycemische waarde bleek te zijn en hoe stabieler de bloedsuikerspiegel bleef. Daarnaast werkt het ook om preventief amandelen te eten om zo het lichaam te beschermen tegen het krijgen van diabetes.

MMV ziet bittere amandelen door zijn eigenschappen als een 'medicijn' en wordt daarom niet standaard gebruikt in het Moermandieet. Overleg met uw arts over het eventueel toevoegen van bittere amandelen aan uw dieet.

Informatiebron: MMV - Natuurlijk tegen kanker

 

 

Hazelnoten in Biobite, wel 10%! (Latijnse naam; Corylus avellana)

Hazelnoten behoren tot de gezondste noten die te vinden zijn. Ze zitten vol proteïnen, eiwitten, complexe koolhydraten en onverzadigde vetten zoals linolzuur. Linolzuur is een omega vetzuur dat het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Dit vetzuur wordt niet door het lichaam zelf aangemaakt. Daarom is het belangrijk voedingsmiddelen die van nature linolzuur bevatten aan het dagelijks dieet toe te voegen.

Afwisseling

Toch is een teveel aan linolzuur ook weer niet ongevaarlijk. Een teveel aan linolzuur (omega-6 vetzuur) zorgt ervoor dat het lichaam omega-3 vetzuren niet meer goed opneemt. Daarom is het belangrijk een afwisselend, voedzaam dieet te volgen waarin linolzuur is vertegenwoordigd maar er dient wel maat gehouden te worden. Het is bijvoorbeeld niet nodig om margarines met toegevoegde linolzuur te consumeren.

Claim

Ook de claim die bijvoorbeeld Unilever maakt dat linolzuur beschermt tegen hart- en vaatziekten, is niet waar. Cholesterol is namelijk helemaal niet slecht voor het lichaam. Wat wel slecht is, is oxidatie van cholesterol waarbij dit aan de bloedvatwanden gaat kleven. Het is belangrijk om genoeg voedingsmiddelen te eten met antioxidanten erin die dit proces tegengaan.

Vitamine E

Hazelnoten zijn ook een bron van vitamine E. Een handvol hazelnoten bevat 50 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Hiernaast zitten hazelnoten ook boordevol vitaminen uit het B-complex en vitamine C. De mineralen mangaan en koper zijn eveneens in spectaculaire hoeveelheden terug te vinden in dit kleine nootje.

Hiernaast bevat de hazelnoot proanthocyanidine, een antioxidant dat zorgt voor een goede doorbloeding van de minuscule haarvaatjes in de hersenen zodat die worden voorzien van de nodige stoffen.

 

ZOETE AMANDEL

Amandel, de 1-ste van de 22 ingrediënten die in Biobite zitten, Latijnse naam: Prunus Dulcis

Vitamines en mineralen: Per 100 gram

Vitamine B1 0,22 mg

Vitamine B2 0,60 mg

Vitamine E 27,5 mg

Calcium 250 mg

Fosfor 450 mg

Kalium 850 mg

Magnesium 150 mg

Bevat ook mangaan, koper, selenium

De amandel is het zaad van de amandelboom en wordt in augustus geoogst. De buitenkant van de 'pit' van deze (amandel) steenvrucht wordt gekraakt en het vlies wordt verwijderd door de pit kort te blancheren waarna de amandel, zoals wij deze in de winkel kopen, wordt overgehouden. Oorspronkelijk komt de amandel uit Azië maar tegenwoordig wordt de meerderheid van de amandelen in Californië geteeld. Ook Spanje heeft een grote productie van zoete amandelen.

Cholesterolniveau: Amandelen zijn een bron van onverzadigde vetzuren die zorgen voor een lager LDL-cholesterol. Verschillende studies wijzen uit dat aanpassing van het dieet en toevoeging van amandelen hieraan al binnen twee weken leidt tot verlaging van het LDL-cholesterol niveau.

Deze processen worden niet alleen in gang gezet door de onverzadigde verzuren die de amandel bevat maar ook door de hoge concentratie vitamine E die in de amandel te vinden is. Vitamine E zorgt voor een vertraging van het verouderingsproces door het neutraliseren van vrije radicalen.

Daarnaast zorgt vitamine E voor een goede zuurstofwisseling van de huid en houdt het de huidcellen in een prima staat. Door amandelen met vel te eten, verdubbel je het effect van het vitamine E. Dit komt door de verschillende flavonoïden in het vel.

Vol magnesium: Amandelen zitten tevens boordevol magnesium. Wanneer er genoeg magnesium in het lichaam te vinden is, zal het ervoor zorgen dat bloedvaten, slagaders en spierweefsel zich ontspannen. Dit resulteert in een betere doorbloeding en meer zuurstof en voedingsstoffen die het lichaam kunnen bereiken. Ook voorkomt magnesium de vorming van galstenen.

 

Informatiebronnen, klik hier

 

BioBite Nederland BV

KVK 61075957

IBAN NL90TRIO0197923232

BTW NL854194733B01

Vegan BIO Certificaat  

Contact Susanne de Raaij E biobite@biobite.nl M 06 519 92 994