Incabes / Kaapse Kruisbes

Incabes / Kaapse kruisbes 

bron: MMV 2018 

De incabes, die ook goudbes of Kaapse kruisbes wordt genoemd, is een geeloranje bes met eetbare zachte pitjes. Die pitjes zitten verpakt zit in een 'lampionnetje'.

De plant die de incabes voortbrengt, behoort tot de nachtschadefamilie (Solanaceae) zodat de bes niet voor iedereen is aan te bevelen in verband met mogelijke allergische reacties.

Zoetzuur
De smaak van de incabes is aromatisch en zoetzuur, lijkend op ananas. De vrucht komt van oorsprong uit Peru en wordt vaak gebruikt ter decoratie bij nagerechten.

Incabessen zitten boordevol alkaloiden, flavonoiden, pectine, fosfor, vitamine A, vitamine B-complex (waaronder vitamine B12), vitamine C en eiwitten. 
In de traditionele volksgeneeskunde wordt de incabes ingezet tegen malaria, kanker, reumatische aandoeningen, hepatitis, astma en dermatitis. In de kruidengeneeskunde staat de incabes bekend om zijn antibacteriële, koortswerende, vochtafdrijvende, immuunsysteemversterkende en ontstekingsremmende werking.

Ontgiften
Wetenschappelijke onderzoeken uit Taiwan laten zien dat incabessen de stof tocopferol bevatten, een vorm van vitamine E. Ook hebben ze een antikanker werking. De incabes zorgt er namelijk voor dat de levenscyclus van een kankercel wordt verstoord, waardoor apoptose (celdood) wordt gestimuleerd. Peruaans onderzoek bevestigde deze uitkomst, hoewel in dit onderzoek niet de bessen maar steeltjes en blaadjes van de plant werden gebruikt.
Indiaas onderzoek laat zien dat de incabes de lever helpt ontgiften.

Alzheimer
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken wijzen erop dat de incabes de groei van longkankercellen zou afremmen, hepatitis bestrijden en zowel de bloedsuikerspiegel als de bloeddruk zou reguleren. De kleine hoeveelheid melatonine in de incabes zou helpen bij het verminderen van het risico op neurodegeneratieve ziektes (zoals Alzheimer en Parkinson).

Latijnse naam: 
Physalis peruviana

Wanneer te verkrijgen: 
Het gehele jaar.

Literatuur:

  • Quispe-Mauricio A. et al. Cytotoxic effect of physalis peruviana in cell culture of colorectal and prostate cancer and chronic myeloid leukemia. Rev Gastroenterol Peru. 2009 Jul-Sep;29(3):239-46.
  • Wu SJ. et al. Supercritical carbon dioxide extract of Physalis peruviana induced cell cycle arrest and apoptosis in human lung cancer H661 cells. Food Chem Toxicol. 2009 Jun;47(6):1132-8. doi: 10.1016/j.fct.2009.01.044.

BioBite Nederland BV

KVK 61075957

IBAN NL90TRIO0197923232

BTW NL854194733B01

Vegan BIO Certificaat  

Contact Susanne de Raaij E biobite@biobite.nl M 06 519 92 994