granen

Bij gezonde voeding staan granen op de eerste plaats 

Van alle voedingsmiddelen bevatten granen, behalve koolhydraten en eiwitten, veruit de grootste verscheidenheid aan vitale stoffen in een hoge concentratie: vitamines, mineralen, essentieel vetzuren, sporen elementen, bioactieve stoffen en andere biologische actieve bestanddelen die onmisbaar zijn voor de talloze chhemische en biologische processen in ons lichaam. 

Graan kennen we voornamelijk als verwerkt in brood en pasta, maar koken en bij de warme maaltijd eten, zoals rijst, quinoa, amarant en gierst is lekker en voedend. 

Een graankorrel heeft drie hoofdbestanddelen: binnenin zit het grote witte meellichaam, daaromheen de veelfa, onderaan de korrel zit de kiem, het zenuwcentrum waaruit een nieuw plantje kan groeien. De bijzondere eigenschappen van granen zitten dus vooral zitten dus vooral buiten het meellichaam, en dan in het bijzonder in de “levende" bestanddelen van de kiem, het “zenuwcentrum" van waaruit een nieuw plantje kan groeien. 
De vezels van de volle graankorrel, dat wat we in meelproducten volkoren noemen, dragen bij aan een gezonde darmflora en stoelgang. 

Een belangrijk deel van volwaardige voeding is om een gedeelte van de dagelijkse voeding zo goed als ‘ongerept” te eten, onderhit. Een portie muesli als ontbijt is een goede start. Een combinatie van verschillende granen, omdat ze op voeignsgebied elkaar aanvullen zoals tarwe, rogge (complexe graankorrels ivm aanwezigheid hele kiem) haver, ivm aanwezigheid van belangrijke vetten en oplosbare vezels die gunstig zijn voor een goed darmfunctie. Boekweit, mist geweekt, en zonnebloempitten bevatten een maximum aan vitale stoffen. 

Maak je eigen muesli eens zelf
500 gram vierkoren-vlokken (haver, tarwe, rogge, gerst) 
3 eetlepel hele ongeroosterde boekweit
2 eetlepels gepelde ongeroosterde zonnebloempitten
1 eetlepel ongezwadelde rozijnen 
2 gesnipperde abrikoos of pruimen

 

Bron: Mia Tjioe-America Beter met Voeding & Vreni de Jong "Gezond Lekker Eten"

Mia Tjioe-America: De voedingstherapie is gebaseerd op het gedachtegoed van de Duitse prof. Kollath(1892-1970), die als devies had: ‘Laat natuurlijk voedsel zo natuurlijk mogelijk, sleutel er niet aan, haal er niets uit, verhit het niet en voeg er geen vreemde stoffen aan toe.’ Het boek bevat geen illustraties, maar des te meer theorie en uitgebreide uitleg. De ideeën zijn niet wetenschappelijk onderbouwd en hier en daar heerlijk alternatief. Past helmaal bij de natuurvoedingskundig gedachte goed van Susanne de Raaij en kunt u terug vinden in Stichting Biobite, gericht OpVoeding.

 

 

 

 

BioBite Nederland BV

KVK 61075957

IBAN NL90TRIO0197923232

BTW NL854194733B01

Vegan BIO Certificaat  

Contact Susanne de Raaij E biobite@biobite.nl M 06 519 92 994