GIERST

Gierst, In de volksmond ook wel graan genoemd, net als boekweit wat ook een zaad is en daardoor zijn beide glutenvrij.  Gierst is vrij klein en rond van vorm en kan wit, grijs, geel of rood zijn. (Parel)gierst wordt in Noord-Afrika vaak als parelcouscous gegeten en heeft een heerlijke zachte structuur.

 

Voedingswaarde Per 100 g vers

Vitamine B1 0,26 mg

Vitamine B2 0,14 mg

Vitamine B6 0,75 mg

Vitamine B11 30 mcg

Fosfor 310 mg

Kalium 300 mg

Magnesium 150 mg

Bevat ook niacine en selenium.

Fosfor: Gierst is rijk aan fosfor, een stof die goed is voor de vorming van het celweefsel in het lichaam. Het botweefsel wordt opgebouwd met behulp van fosfor. Ook is fosfor nodig voor een goede energiestroom in het lichaam en is het belangrijk voor de opbouw van het DNA, waardoor er nieuwe cellen worden gegenereerd.

Migraine: Gierst zit boordevol koper, mangaan, fosfor en magnesium. Uit onderzoek is gebleken dat magnesium de ernst van astma en de frequentie van migraine-aanvallen vermindert. Ook helpt magnesium tegen hogebloeddruk en verlaagt het de kans op hartaanvallen.

Een ander Amerikaans onderzoek laat zien dat het eten van magnesiumrijk voedsel de kans op diabetes type-2 bij vrouwen verlaagt met 31 procent. 

Aderverkalking: Gierst is net als gerst een goede bron van niacine, een B-vitamine die beschermt tegen beschadigingen in ons hart- en vaatstelsel. Het reduceert het cholesterol en voorkomt het vormen van bloedpropjes in onze vaten.

Vooral vrouwen in de menopauze hebben veel baat bij het dagelijks consumeren van granen zoals gierst. Een Amerikaanse driejarige studie laat zien dat zes keer per week een portie gierst eten het risico op aderverkalking verkleint en vernauwing van de slagaders vermindert.

Bovendien verlaagt het ook het risico op borstkanker bij vrouwen in de menopauze.

Gierst bevat behalve bovenstaande stoffen ook tocotriënolen. Die remmen de groei van borst-, alvleesklier-, huid- en prostaatkanker. Uit recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat tocotriënolen besmetting met radioactieve straling tegengaan. Ze herstellen sneller schade die is aangericht door straling.

Latijnse naam: Panicum miliaceum

 

Artikel: Susanne de Raaij, Natuurvoedingskundige, assistente stagiair M. van Scharrenburg Kraaybeekerhof.

Informatie over alle ingrediënten in Biobite vind je hier. 

Klik hier voor geraadpleegde bronnen

 

BioBite Nederland BV

KVK 61075957

IBAN NL90TRIO0197923232

BTW NL854194733B01

Vegan BIO Certificaat  

Contact Susanne de Raaij E biobite@biobite.nl M 06 519 92 994