abrikoos

Wat zijn abrikozen

De abrikoos is een steenvrucht. Dat is een vrucht waarvan de binnenwand stenig is. In de pit zit het eigenlijke zaad. Andere steenvruchten zijn kersen, abrikozen, pruimen, perziken en nectarines. Je kunt een abrikoos het beste rijp kopen, omdat een niet rijpe abrikoos weinig tot niet verder rijpt na de pluk.

De abrikoos wordt geteeld in landen, zoals Spanje en Italië, met een warm en droog klimaat. Van juni tot september is de abrikoos vers te verkrijgen. De vrucht is meestal oranje, met een donzige schil die eetbaar is. De smaak is zoet en het vruchtvlees is zacht en sappig. Gedroogd zijn ze echter bruin tenzij er zwavel aan wordt toegevoegd.

 

Voedingswaarde gedroogd fruit

Gedroogd fruit is het verse fruit waar het meeste water uit is verwijderd. Zowel vers als gedroogd bevat de abrikoos veel ijzer, kalium en betacaroteen. Betacaroteen is een antioxidant die zorgt voor de oranje kleur van de schil.

Hoe snel de suiker wordt opgenomen door het lichaam is niet alleen afhankelijk van de hoeveelheid suiker maar ook van veel andere factoren. O.a. toevoegen van vezels, vet en eiwitten kan er voor zorgen dat de opname geleidelijker plaats vindt.

Ingrediënten per 100 gram (bron: NEVO-tabel)

 

Abrikoos met schil

Gedroogde abrikoos

Kcal

44 kcal

285 kcal

Suiker

(mono- en di sachariden)

8 gram

56 gram

Vezels

1,7 gram

14,4 gram

Betacaroteen

1203 ug

2390 ug

Ijzer

0,8 mg

4 mg

Kalium

283 mg

1500 mg

 

Effecten op de gezondheid

Het lichaam zet betacaroteen om in vitamine A. Voor vitamine A geldt:

draagt bij tot een normaal metabolisme van ijzer

draagt bij tot de instandhouding van normale slijmvliezen

draagt bij tot de instandhouding van een normale huid

draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen

draagt bij tot de normale werking van het immuunsysteem

 

Abrikozenpitten

In abrikozenpitten kunnen gevaarlijke planten gifstoffen (cyanogene glycosiden) zitten. In het lichaam worden deze planten gifstoffen omgezet in cyanide (blauwzuur). Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken.

 

Je leest op internet verhalen over het eten van abrikozenpitten. Dat het bijvoorbeeld helpt tegen kanker. Deze effecten zijn niet bewezen. Wat wél bewezen is, is dat je flink ziek kunt worden door het eten van pitten van steenvruchten, zoals abrikozenpitten, perzik pitten, pruimen-pitten of avocadopitten. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid ( EFSA) heeft in 2016 berekend dat een volwassene bij het eten van een hele rauwe abrikozenpit al de veilige gezondheidslimiet kan overschrijden. Bij kinderen is dit nog lager.

 

Drieledigmensbeeld en Ayurveda

De abrikoos is een warme (door de zon waarin de vrucht groeide) en vochtige vrucht. Het vata-type zou meer warme en vochtige producten zoals abrikozen kunnen eten welke het vuur van de Pitta en het water van de Kapha bezit, dit om meer in evenwicht te komen.

Lees meer over drieledigheid mens & plant

 

Artikel: geschreven onder supervisie van Susanne de Raaij (Biobite) & Monique Goderie (Appel & Ei) als stage opdracht door Welmoed Nauta, student Kraaybeekerhof 2017 (drieledigmensbeeld) en Sophie Bish (Yoga & Ayurveda),

 

Informatie over geraadpleegde klik bronnen

 

Informatie over alle ingrediënten in Biobite vind je hier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BioBite Nederland BV

KVK 61075957

IBAN NL90TRIO0197923232

BTW NL854194733B01

Vegan BIO Certificaat  

Contact Susanne de Raaij E biobite@biobite.nl M 06 519 92 994